WEG VAN GILGAMESH
een retourtje onderwereldTheatercollectief Een Schone Dood is terug in het Besiendershuis met een wervelende theaterbewerking van het Gilgamesh-epos. In het bezit van een retourtje onderwereld reizen we mee met twee onverschrokken levensgenieters. De dood is immers ook maar een fase, en met een beetje fantasie kun je er best iets van maken.


spel:
Guusje Drenth
Roosmarijn Harbers

script en regie
Erik Karel de Vries

speeldata:
5, 6, 7 & 19, 20, 21 mei 2023

22, 23 & 24 september 2023

aanvang:
20.15 uur & zondag 16.00 uur

kaarten:
€ 13,50
(€ 14,29 incl. servicekosten)

locatie:

Besiendershuis
Steenstraat 26-28
6511 TV Nijmegen

 


 

 

'Ik ben dood, denk ik.’


In Weg van Gilgamesh speelt Gilgamesh gek genoeg maar een bijrol. Onze held is een jonge vrouw die per ongeluk in de onderwereld belandt. Gelukkig las ze ooit het Gilgamesh-epos en herkent ze het landschap vol gevaren. ‘Blijkbaar is dit een spel,’ denkt ze. ‘Een opdracht in “overleven” en ik ben dood, dus wat kan me gebeuren?’ Even later betreedt ze de onderwereld. Zonder angst, maar gedreven door nieuwsgierigheid. Haar rijke verbeelding leidt haar langs wilde tijgers en stieren en tilt haar over het bijtende water van de zee.


het oerverhaal

Het Gilgamesh-epos is bijna 3000 jaar oud en moet bijzonder populair geweest zijn want er zijn vele kopieën bewaard gebleven. Spijkerschrift in klei, eeuwenlang verborgen onder het zand tussen de Tigris en de Eufraat, werd teruggevonden, afgestoft en blijkt nog altijd vol leven. In het verhaal vechten superhelden tegen duistere onderwereldfiguren. Gilgamesh verslaat samen met zijn grote vriend Enkidoe vele monsters en waant zich onoverwinnelijk, tot Enkidoe sterft. Opeens staat hij oog in oog met de dood en één ding is duidelijk; de Goden gaan hem niet helpen. Die hebben het druk genoeg met zichzelf.Deze productie is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en Provincie GelderlandMet speciale dank aan Jan Wieger van den Berg & Elin Meijnen

 

 
Instagram